Loading...
Energie vergelijken2020-04-07T14:41:39+00:00
budget
oxxio
vandebron
energiedirect

Hierboven vindt je de meestgekozen energieaanbiedingen top 5

Energie vergelijken en overstappen

Energie vergelijken wordt steeds populairder en het aanbod van voordelige energiepakketten worden elke jaar steeds interessanter. Per jaar wisselen ruim een miljoen Nederlanders van energieleverancier. Gemiddeld wordt door de ACM berekend dat per huishouden tot wel 450 euro kan worden bespaard op jaarbasis.

Waarom Energie vergelijken?

Het kan zijn dat je al jaren bij dezelfde energieleverancier zit, de kans dat je teveel betaalt voor je energierekening is dan groot. Door de energieleveranciers te vergelijken met elkaar zul  je al snel zien welke energieleverancier voor jou de beste keuze is. Bovendien ontvangen nieuwe klanten een welkomstaanbieding wat interessant kan zijn. Wil je onafhankelijk je energie vergelijken? Vul dan je gegevens hierboven in.

Energie vergelijken bij Zum.nl

Energie vergelijken en overstappen is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld, vaak is een overstap binnen 10 minuten zo gedaan. In deze 10 minuten kun je een leuk bedrag besparen op jaarbasis. Wil je energie besparen en overstappen naar een andere energieleverancier? Via de bovenstaande energievergelijker kun je in 1 oogopslag zien welke energieleverancier het voordeligst is in jouw situatie. Vul je gegevens goed in om zo je vergelijking tot de beste prijs te komen.

Energie vergelijken op Zum.nl is gemakkelijk en snel geregeld. Wij vragen slechts een paar gegevens van je om in te vullen zodat de goedkoopste energieaanbieder bovenaan zullen worden getoond. Doordat de goedkoopste energieleverancier bovenaan komt te staan, weet je precies waar je het goedkoopst uit bent. Als je overstap, dan wordt de overstap automatisch veilig in gang gezet door je nieuwe energieleverancier, je hoeft zelf daarna niks te doen,  zo kom je nooit zonder energie terecht en zie je alleen dat je minder hoeft te betalen.

Energieleveranciers vergelijken

De energievergelijker van Zum.nl is onafhankelijk en is ook compleet. De energieleveranciers waar wij geen vergoeding van ontvangen zullen ook in de energievergelijker getoond worden. Zo weet je dat de resultaten altijd op dezelfde manier zal worden weergeven, dus de goedkoopste energieleverancier bovenaan. Zo kun je de energieleveranciers vergelijken op een gemakkelijke manier. Je kunt bijvoorbeeld je vergelijking in onze energievergelijker ook meer specefieker en persoonlijker maken door bijvoorbeeld alleen te kiezen voor “groene’energie. Nadat je een bepaald energiepakket hebt gekozen , is de overstap snel gemaakt.

14 dagen bedenktijd

Bij elke afsluiting van een energiecontract heb je als consument altijd recht op 14 dagen bedenktijd. Indien je binnen 14 dagen toch je overstap wilt annuleren kun je dit aan je nieuwe energieleverancier laten weten, deze zal vervolgens je contract ontbinden zonder enig geldige reden. Let wel op dat je bedenktijd pas ingaat op het moment dat je energie online wordt afgesloten. Mocht je de overstap telefonisch hebben geregeld, dan heb je geen recht op deze bedenktijd.

Veelgestelde vragen

Voordelen overstappen energie2020-01-13T23:53:54+00:00

Wat zijn de voordelen van overstappen naar een ander energieleverancier?

 • Overstappen is 100% gratis en de overstap procedures wordt automatisch gratis geregeld door jouw nieuwe energieleverancier.
 • Je bent overgestapt omdat je wilt profiteren van de scherpste tarief op dit moment. De kans is groot dat je wel tot 450 euro per jaar kunt besparen.
 • Overstappen naar een andere energieleverancier is meestal binnen enkele minuten gedaan.
 • Onze energievergelijker laat het meeste actuele prijzen zien + nieuwste acties en kortingen.
Vaste of variabele energietarieven?2020-01-13T23:57:22+00:00

Kiezen tussen een contract met vaste energietarieven of een contract met variable energietarieven? Wat is het verschil en welke moet ik kiezen?

1.Vaste energietarieven
Kies je een contract met vaste energietarieven? Dan staat het tarief die je gaat betalen van tevoren vast voor de looptijd van het contract. Je weet dan precies van tevoren waar je aan toe bent. Je betaalt namelijk dan wel een vast energietarief. Nadeel ervan is wel als de energietarieven dalen dat je dan dus op dat moment teveel betaalt, je profiteert dus niet van prijsverlagingen gedurende contract. Aan de andere kant heb je dus ook geen last van prijsverhogingen.

2.Variable energietarieven
Kies je voor een contract met variable energietarieven? Dan staat het tarief waarvoor je betaalt slechts vast voor een bepaald periode. Je weet dus van tevoren niet precies welke tarieven je gaat betalen gedurende de looptijd, wel profiteer je wel van prijsverlagingen, maar andersom kun je ook last krijgen van prijsverhogingen.

Welke energiekosten zijn er?2020-01-03T13:53:05+00:00

Heb je een rekening ontvangen van je energieleverancier, dan zul je zien dat er verschillende soorten energiekosten erop terugkomen. Heb je geen idee wat ze betekenen, Wij zetten deze termen voor jou op een rij:

 • Leveringstarief
 • Kale leveringstarief
 • Energiebelasting
 • Vastrecht of vast leveringskosten
 • Netbeheer kosten of netwerkkosten
 • Heffingskorting
 • Regiotoeslag
 • Opslag duurzame energie (ODE)
 • Enkeltarief of continutarief
 • Daltarief
 • Normaaltarief
Wat is het leveringstarief?2020-01-03T13:56:27+00:00

Het leveringstarief is het tarief die je betaalt aan je energieleverancier per kilowattuur elektriciteit of per m3 (oftewel kubieke meter als gas). Het leveringstarief staat ook wel bekend als “leveringskosten”. Het leveringstarief bestaat uit meerdere delen, namelijk het kale leveringstarief, de overheidsheffingen en de bestaande energiebelasting en de opslag van duurzame energie.

Wat is het kale leveringstarief?2020-04-05T20:24:35+00:00

Wat is het kale leveringstarief?

Het kale leveringstarief is het tarief die je betaalt per eenheid zonder aanvullende heffingen en belastingen. Dit is een tarief en prijs die de leverancier van je energie zelf kan vastellen en bepalen. Op de andere onderdelen van de energierekening heft jouw leverancier dus ook geen invloed. Krijg je bijvoorbeeld korting? Dan krijg je korting op dit onderdeel. Meestal is het kale leveringstarief niet meer dan 25 procent van de totale prijs die je per maand betaalt.

Wat is vastrecht?2020-04-05T20:20:18+00:00

Wat is vastrecht?

Vastrecht wordt ook wel “vaste leveringskosten“ genoemd. Dit houdt in dat je een vast bedrag betaal voor gas en stroom zodat ze hiermee de overige kosten kunnen dekken. Denk hierbij aan administratiekosten. Deze kosten is bij elke aanbieder dus verschillend en is dus ook “iets” waarop je op kunt besparen.

Wat zijn netwerkkosten?2020-04-05T20:30:22+00:00

Wat zijn netwerkkosten?

Voor het transport van energie maak je gebruik van een netwerk. Dit zijn de leidingen waardoor gas en elektriciteit de woning binnenkomen. De netwerkkosten zijn een vergoeding voor het gebruik van dit netwerk, het onderhoud en de aansluiting van je woning op dit net. De netbeheerder in de regio brengt deze kosten in rekening via de factuur van jouw energieleverancier.

Wat is heffingskorting?2020-01-03T14:07:19+00:00

De heffingskorting is korting die je krijgt van de overheid. Ze vinden namelijk dat iedereen wel een bepaalde hoeveelheid gas en stroom nodig heeft om normaal te kunnen leven. Daarom krijg je een korting op je energiebelasting. Deze korting verschilt per jaar. In 2018 is de heffingskorting €308,54 per aansluiting met een verblijfsfunctie.

Wat is opslag duurzame energie?2020-01-03T14:08:36+00:00

Opslag duurzame energie (ODE) bestaat sinds 2013. De inkomsten die hiermee worden verworven worden gebruikt voor het duurzaam opwekken van energie. Dit doen de energieproducenten. De opslag duurzame energie is afhankelijk van hoeveel gas en stroom je verbruikt. De heffing wordt elk jaar opnieuw bepaald en meestal verhoogd. De heffing wordt uiteindelijk berekend per kWh stroom en m3 gas. De ODE wordt opgeteld bij het kale leveringstarief en de energiebelasting.

Wat is regiotoeslag?2020-04-05T20:32:49+00:00

Wat is regiotoeslag?

Het gasnetwerk in Nederland wordt beheerd door de Nederlandse Gasunie. Gasunie zorgt voor de distributie van gas door het hele land. De energieleveranciers in Nederland betalen vaste tarieven voor het gastransport aan Gasunie. De energieleveranciers rekent deze kosten door aan de klant. De gasregiotoeslag wordt betaald per verbruikte m3 gas.

Wat is enkeltarief?2020-01-03T14:21:50+00:00

Het enkeltarief stond vroeger ook wel bekend als de continutarief. Het betekent dus dat je 1 gemiddeld tarief betaalt voor stroom. Je betaalt dan ook 24 uur per dag dezelfde prijs voor het gebruiken van stroom. Een enkeltarief is vooral voordelig als je overdag meer stroom gebruikt dan in de avond. Als dit het geval is dan is de kans het grootste dat je voordelig uit met het enkeltarief.

Wat is daltarief?2020-01-03T14:25:35+00:00

Het daltarief werd vroeger ook wel het avondtarief/nachttarief genoemd. Dit betekent dat je ’s nachts en in het weekend een lagere prijs betaalt. Dit is een verstandige keuze als je dus vooral op deze tijdstippen veel stroom gebruikt omdat je dan veel thuis bent. Als je een daltarief hebt dan heb je automatisch ook een normaaltarief. Dit is dan het tarief dat je overdag betaalt en is een hoger tarief voor stroom dan het daltarief. Heb je een meter met 2 telwerken of heb je een slimme energiemeter? Dan is het mogelijk om gebruik te maken en te kiezen voor een energiecontract met een daltarief. Je energieleverancier bepaald wel zelf hoe laat het daltarief ingaat ’s avonds. Bij de ene aanbieder is dit 21.00 uur en bij de andere is dit bijvoorbeeld 22.00 uur. Controleer dit dus even goed. Ook op feestdagen betaal je dan meestal het daltarief.

Wat is normaaltarief?2020-01-03T14:26:48+00:00

Het normaaltarief heb je automatisch als je ook een daltarief hebt. Het normaaltarief is het tarief dat je in dat geval overdag betaalt voor de stroom. Dit is een wat hogere prijs dan het daltarief.

Wat is grijze energie?2020-01-14T00:04:50+00:00

Grijze energie is elektriciteit dat is opgewekt op een manier die schadelijk is voor het milieu. Denk hierbij aan het opwekken met behulp van brandstoffen zoals bijvoorbeeld bruinkool, gas, olie en kolen of de stoomproductie uit kerncentrales.

Wat is groene energie?2020-01-13T23:50:46+00:00

Groene energie wordt ook wel duurzame energie of hernieuwbare energie genoemd. Groene energie is energie dat wordt opgewekt met hulp van schone en onuitputtelijke bronnen, oftewel op een manier die niet schadelijk is voor het milieu. De meest bekende voorbeelden van groene energie zijn windenergie en zonne-energie.

Wat is een energiemeter? En wat moet ik hiermee?2020-01-13T20:53:52+00:00

Wil jij je energieverbruik meten? Dan kun je gebruik maken van een energiemeter. Maar wat is een energiemeter precies? Met een energiemeter kun je bij jouw thuis het energiegebruik per apparaat meten. Bij veel energieleveranciers kun je een slimme meter krijgen, maar je kunt er ook gewoon zelf eentje aanschaffen om je energiegebruik te meten en vervolgens energie te besparen. Een energiemeter werkt namelijk erg makkelijk. Je steekt de energiemeter in het stopcontact en stopt vervolgens daar weer de stekker van het apparaat in. De energiemeters meten vervolgens: de frequentie, het minimum en maximumvermogen, de powerfactor, de spanning, de stroomsterkte en het vermogen. Hiermee krijg je inzicht in je verbruik.

Wat is een slimme meter?2020-01-14T00:01:35+00:00

Bij veel energieleveranciers kun je een slimme meter krijgen om inzicht te krijgen in je energieverbruik per apparaat. Een slimme meter is eigenlijk niets meer dan een digitale meter met een communicatiemodule die de gegevens verzameld en kan versturen naar de netbeheerder of de energieleverancier. Met een slimme energiemeter krijg je inzicht in welke energieslurpers je in huis heb zodat je daar weer keuzes op kunt maken en energie kunt besparen.

Wat is een Energielabel?2020-01-03T14:41:59+00:00

Met het energielabel kun je zien of je woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in je woning mogelijk zijn. Denk hierbij aan plaatsing van dubbel glas of isolatie van dak, gevel of vloer. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Het gemiddelde energieverbruik per huishouden2019-02-16T18:57:26+00:00
 • Een huishouden met 1 persoon: 1.800 kWh en 650 m3
 • Een huishouden met 2 personen: 2.950 kWh en 1.020 m3
 • Een huishouden met een gezin met 1 kind: 4.000 kWh en 1.450 m3
 • Een huishouden met een gezin met 2 kinderen: 4.600 kWh en 1.720 m3
 • Een huishouden met een gezin met 3 kinderen: 5.300 kWh en 1.800 m3
Het gemiddelde gasverbruik per woningtype2019-02-16T18:57:47+00:00
 • Een appartement heeft een gemiddeld gasverbruik van 900 m3
 • Een tussenwoning heeft een gemiddeld gasverbruik van 1.350 m3
 • Een hoekwoning heeft een gemiddeld gasverbruik van 1.600 m3
 • Een 2 onder 1 kap woning heeft een gemiddeld gasverbruik van 1.650 m3
 • Een vrijstaande woning heeft een gemiddeld gasverbruik van 2.200 m3

Notice: unserialize(): Error at offset 53 of 1750 bytes in /home/u37711p34753/domains/zum.nl/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 276